Blogg

Inte det enda, scanning av betyg förekommer också


skrivet den 24 aug av Cat, klockan:10:33

Ha ha, hittade en artikel om att betyg på gymnasie nivå ofta sätts godtyckligt, ja det kan man ju skriva under.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2108020/godtyckliga-betyg-i-gymnasiet

Jag är en sån person som under min skoltid var rätt lat men talets gåva det har jag banne mig. Så genom att argumentera väl och framstå i bra dager så fick jag långt bättre betyg än vad jag förtjänade om man såg till de rena kunskapsbitarna. Egentligen förbannat orättvist mot de elever som verkligen kämpade och var duktiga men blyga och försigkomna.

 

Sen vet jag att rent fiffel också förekom, framförallt när en del sökte jobb. Scanning av betygen och sen ändring var inte helt ovanligt och såvitt jag vet var det ingen som åkte fast.

 

Egentligen är det så enkelt som att inte heller lärarna klarar av att vara opartiska utan låter alldeles för mycket av sin personliga åsikt påverka betygssättningen. Mänskligt men inte bra, tycker ett helt annat system skulle behövas för att kvalitetssäkra utbildningen och värdet av den.

Kommer tex ihåg min bildlärare, jag var egentligen ganska medioker när det kom till konst men påläst och engagerad. Målade bla en gräslig tavla i olja med blå klockor på som gjorde att jag fick högsta betyg men man ska ju inte bedömas efter hur trevlig man är, det är vad man kan som ska spela in.

 

Likaså så vet jag flertalet lärare som pga sina förutfattade meningar om vissa elever gav alldeles för lågt betyg, ett par tjejer bla som såg och verkade rätt ”tuffa” och stökiga men som i själva verket var intelligenta, skötte tider och uppgifter. De fick knappt G pga lärarna bedömde dem mer efter utseende och uppfattning om hur man är med det utseendet istället för vad de presterade.


Currently rated 3.1 by 98 people

  • Currently 3,080705/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed